Syitä asentaa Linux
Yleisimpiä syitä asentaa jokin Linux-jakelu (esimerkiksi Ubuntu, openSUSE, Fedora, Mandriva…):
- Kotikäyttäjiä kiinnostanee ensimmäisenä erittäin kilpailukykyinen hinta. Linux-asennuslevyt voi ladata maksutta verkosta ja järjestelmän voi asentaa niin moneen tietokoneeseen kuin haluaa. Ilman rajoituksia.
- Yrityskäyttäjille tärkeää on ohjelmiston vapaus, ja vapautta riittää ohjelmiston käyttäjällekin. Suljetun ohjelmiston käyttäjä voi jäädä ohjelmisto-orjaksi: kun on sitoutunut ohjelman käyttöön ei voi vaihtaa muuhun ohjelmaan. Sitoutuminen tapahtuu kun on sijoitettu koulutukseen, ylläpito-osaamisen kehittämiseen, laitehankintoihin jne., ja vaihdossa muuhun sovellukseen nämä kaikki menetettäisiin. Myyjä tietysti pyrkii sitouttamaan ja hyödyntämään saamaansa monopolia.
- Peruskäytön, eli esimerkiksi www-selailun, sähköpostin käytön ja tekstinkäsittelyn kannalta alla olevalla käyttöjärjestelmällä ei ole suurta merkitystä. Käyttäjälle tällaisessa käytössä ei ole suurta eroa, onko alla Windows, jokin Linux-jakelu vai Mac OS X. Ohjelmien käynnistämiseen käytettävät painikkeet ja kuvakkeet ovat vain hieman eri kohdissa työpöytää.
- Virusten puute on yksi Linux-järjestelmien suurimpia etuja. Osittain tämä varmaan johtuu pienemmästä markkinaosuudesta, mutta myös muista, järjestelmän toteutukseen liittyvistä yksityiskohdista. Viruksettomuuden takia myöskään virustorjuntaohjelmat eivät yleensä ole tarpeen ja tämä säästää tietokoneen tehoja muuhun hyötykäyttöön.
- Ohjelmatarjonta on yksi Linux-jakeluiden suurimpia vahvuuksia. Windowsien mukana tulee erinäinen määrä ohjelmia, joilla selviytyy joistain perustoiminnoista, mutta monipuolisempaa käyttöä varten joutuu ostamaan erillisiä ohjelmistoja toimistokäyttöön, kuvankäsittelyyn yms. Toisena vaihtoehtona on asentaa käyttöön vapaita, ilmaiseksi saatavia ohjelmia, joita on koottu esimerkiksi VALO-CD:lle (http://valo-cd.fi). Linux-järjestelmissä sen sijaan on heti asennuksen jälkeen käyttövalmiina lukuisa määrä laadukkata vapaita ohjelmia “samaan hintaan”. Lisäksi jakelun paketinhallinnan kautta on asennettavissa lisää ohjelmia vain parilla hiiren napautuksella yhdestä paikasta. Ohjelmia on laidasta laitaan lähes kaikkiin mahdollisiin käyttötarkoituksiin multimedia- ja opetusohjelmista tutkijatason matematiikkaohjelmiin ja taitto-ohjelmiin sekä palvelinohjelmiin. Ja kaikki maksutta ja täysin laillisesti.
- Luvallisesti jaettavat vapaat ohjelmat, joista Linux-jakelut pääosin koostuvat, antavan laillisen ja erittäin positiivisen vaihtoehdon valitettavan yleiselle maksullisten ohjelmistojen luvattomalle käytölle.
- Muokattavuus käytetyn koneen mukaan antaa Linuxille edun. Koska Linux-järjestelmiin on tarjolla yleisimmin käytettyjen KDE- ja Gnome-käyttöliittymien lisäksi useita kevyempiäkin vaihtoehtoja, mahdollistaa tämä nykyaikaisen ja modernin käyttöjärjestelmän käyttämisen myös vanhemmilla ja pienempitehoisilla tietokoneilla. yös virustorjunnan tarpeettomuus helpottaa vanhemman koneen käyttäjää. Vanhempiin koneisiin Linux onkin erittäin hyvä vaihtoehto.
- Muokattavuus näkyy myös muun muassa kielivalikoimassa. Valittavissa on kymmeniä kieliä, joilla järjestelmää voi käyttää. Kieltä voi myös vaihtaa milloin haluaa ja kullekin käyttäjälle erikseen. Hyvä esimerkki muokattavuudesta ja käyttäjäystävällisyydestä on Ubuntun 9.10 Finnish Remix, joka on aivan asennuksen alusta lähtien täysin suomenkielinen oikolukua ja tavutusta myöden.
- Linux-jakeluiden asennuslevyt ovat tyypillisesti niin sanottuja live-cd:itä tai live-dvd:itä, eli asennuslevyltä käynnistyy täysiverinen käyttöjärjestelmä työpöytineen ja ohjelmineen. Tätä voi sitten kokeilla ja testailla ennen varsinaista asennusta. Pelkkää kokeilua varten ei siis tarvitse edes tehdä muutoksia omalle koneelle, jos ei halua.
- Päivitykset Linux-jakeluiden kaikkiin ohjelmiin tulevat samasta lähteestä. päivitysohjelma seuraa käytössä oleviin ohjelmiin saatavilla olevia päivityksiä ja ehdottaa niitä asennettaviksi. Kaikkien ohjelmien päivitykset hoidetaan samalla ohjelmalla eikä päivityksiä tarvitse metsästää ympäri Internetiä. Yleisimmin käytetyistä jakeluista julkaistaan uusia versioita tiheään tahtiin. Esimerkiksi Ubuntun uusi versio ilmestyy aina noin puolen vuoden välein. Päivitys seuraaviin versioihin on yhtä edullista, kuin alkuperäinen asentaminenkin.
- Teknisistä yksityiskohdista esimerkkinä voidaan mainita esimerkiksi Ubuntussa asennuksessa valittavissa oleva mahdollisuus kryptata tietokoneen levyjärjestelmä, jolloin esimerkiksi kannettavan tietokoneen levyllä olevat tiedot pysyvät salassa myös mahdollisen varkauden sattuessa. Kryptattua levyä ei pääse lukemaan kuin käynnistyksessä kysyttävän salasanan tunteva henkilö.
Luokat: