Entangle

Entangle on vapaa ohjelma järjestelmäkameran etäkäyttöön.

Enntangle-ohjelmalla voi etäkäyttää (tether) tietokoneeseen johdolla liitettyä järjestelmäkameraa. Ohjelman käyttö on helppoa. Ohjelman tukema järjestelmäkamera liitetään tietokoneen USB-liittimeen, käynnistetään ohjelma ja aloitetaan kuvien ottaminen. Ohjelmasta voi säätää suurta osaa kameran asetuksista vähän kameran mallista riippuen. Säädettäviä asetuksia ovat esimerkiksi aukko, valotusaika, ISO-arvo, kuvan koko, valkotasapaino, tarkennusasetukset sekä salaman käyttö. Otetut kuvat tallennetaan suoraan tietokoneelle ja ne tulevat näkyviin tietokoneen näytölle. Kameran näkymän saa näkyviin tietokoneen ruudulla myös esikatselukuvana ennen kuvan ottamista, jos käytettävä järjestelmäkamera tukee tätä toimintoa. Ohjelmasta voi valita kuvatiedostojen tallennusmuodon kameran tukemista tiedostomuodoista. Näitä ovat tyypillisesti erilaisilla pakkaustasoilla tallennetut JPEG-tiedostot sekä erityyppiset RAW-raakakuvamuodot.

Käyttöliittymä on hyvin yksinkertainen. Ikkunan vasemmassa reunassa ovat säädettävät asetukset ja oikealla esikatselukuva tai jo otettu valokuva. Kuvan alla on luettelo otetuista kuvista ja vasemmassa alakulmassa otettua kuvaa kuvastava histogrammi. Kuvan ottaminen tapahtuu ikkunan yläreunan palkissa olevaa laukaisunappulaa painamalla. Otettuja kuvia voi tarkastella myös kokoruutuisessa esitysmuodossa ja kuvalistan kautta voi valitun kuvan avata johonkin muuhun ohjelmaan käsiteltäväksi. Jotkin Linux-työpöydät liittävät tietokoneeseen kytketyt kamerat automaattisesti selattavaksi tiedostojärjestelmäksi. Tällaisessa tapauksessa kamera täytyy “irrottaa” tiedostojärjestelmästä ennen kuin Entangle voi käyttää sitä.

Kuvalistan pikkukuvan voi raahata myös irti listasta. Tällöin kuva irtoaa erilliseksi leijuvaksi ikkunaksi, jota voi hiiren ykköspainikkeella liikutella ja kakkospainikkeella suurentaa ja pienentää. Tällä tavoin otettuja kuvia voi ottaa tarkasteltavaksi rinnakkain. Irrotetun kuvan voi sulkea painamalla esc-näppäintä.

Tuettuina kameratyyppeinä tekijät suosittelevat Nikonin ja Canonin digitaalisia järjestelmäkameroita, sillä niiden toiminnallisuudet ovat monipuolisimpia ja niiden toimintaa on eniten testattu ohjelman käyttämällä libgphoto2-kirjastolla. Ohjelma on toteutettu niin, että siihen on mahdollista lisätä erilaisia lisäosia.

Kotisivu
http://entangle-photo.org/

Lisenssi
GNU GPL v3+

Toimii seuraavilla alustoilla
Linux

Asennus
Ohjelman voi asentaa kotisivulla olevien ohjeiden mukaan tai suoraan Linux-jakelun paketinhallinnan kautta.

  • galleryimage:Entanglen perusnäkymä. Oikealla otettu kuva (tailive-esikatselukuva), vasemmalla asetukset ja alhaalla listaotetuistakuvista.
  • galleryimage:Käytettävän kameran valinta, jos kamera on kytkettyohjelman käynnistämisen jälkeen tai jos yhdistettynä on useampiakameroita.
  • galleryimage:Lisää asetuksia. Osa ei ole valittavissa tälläkameralla.
  • galleryimage:Ohjelmanasetuksia.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa