LibreOffice Base

LibreOfficen Base on täysin varusteltu tietokantaohjelma, joka on suunniteltu täyttämään monenlaisten käyttäjien tarpeet.

LibreOffice on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen toimisto-ohjelmisto, joka sisältää tekstinkäsittelyohjelman (Writer), taulukkolaskentaohjelman (Calc), esitysgrafiikkaohjelman (Impress), tietokantaohjelman (Base), vektorigrafiikan tuottamiseen tarkoitetun piirto-ohjelman (Draw) sekä matemaattisten kaavojen kirjoittamiseen tarkoitetun ohjelman (Math). Writer ja Impress on valotettu jo aiemmin, nyt on vuorossa Base. Base on vapaa tietokantaohjelma, saman tapainen kuin kaupallinen Microsoft Access. Basella voi luoda ja muokata tietokantoja. Base toimii myös edustaohjelmana muille tietokantaohjelmille kuten MariaDB, MySQL ja PostgreSQL. Basessa on velhot, joiden avulla on helppo tehdä raportteja tietokannasta. Henkilökohtaisessa tietokantakäytössä riittää Basen oma HSQL-tietokantamoottori, joka tallentaa tiedot suoraan Base-tiedostoon. Lisäksi voit tallentaa ja lukea tietoja dBase-tiedostoista, jotka toimivat myös monissa muissa vastaavissa ohjelmistoissa.

Tehokäyttäjiä ja yrityksiä kiinnostaa mahdollisuus käyttää ulkoisia tietokantoja. Base tukee suoraan yleisimpiä tietokantaohjelmistoja: MySQL, Adadas D, MS Access ja PostgreSQL. Lisäksi JDBC- ja ODBC-ajureiden avulla voi käyttää lähes mitä tahansa muutakin olemassa olevaa tietokantaa.

LibreOffice on käännetty suomen lisäksi yli 30 kielelle, ja se on asennettavissa kaikkiin yleisesti käytössä oleviin käyttöjärjestelmiin, joita ovat Microsoft Windows, Mac OS X (PPC ja Intel) ja Linux (Debian, Ubuntu, Fedora, Mandriva, Suse jne).

Windowsille on saatavilla myös mukana kulkeva versio LibreOfficesta PortableApps.com-muodossa. Voit kuljettaa asiakirjoja ja ohjelmistoa USB-tikulla tai säilyttää niitä verkossa. Lisää tietoa löydät osoitteesta Portableabbs.com.

Linuxissa oikoluku ja tavutus toimivat parhaiten käytettäessä käyttöjärjestelmän mukana tulevaa LibreOfficea. Esimerkiksi uusimmissa Ubuntuissa Voikkoon perustuva oikoluku ja tavutus ovat käytettävissä heti käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen, jos asennuksen yhteydessä on valittu asennettavaksi suomen kielen tuki.

Debian Wheezyssä jouduin asentamaan paketin libmyodbc jotta MySQL-tietokantayhteys toimi. Lisäksi LibreOfficen Java-asetuksissa piti valita käytettävä Java. Sitten sain käytettyä aiemmin etäpalvelimelle tekemääni MySQL-tietokantaa.

Ohjeita löytyy netistä, esimerkiksi miten laskentataulukosta (eli Calc) saadaan tehtyä tietokanta, jossa kenttien nimeksi tulee laskentataulukon sarakkeiden nimet. Tämä on kätevää, jos on pitänyt kortistoa taulukkolaskimella ja projekti on kasvanut liikaa. Silloin on raporttien tuottaminen työlästä ja ylipäätään työskentely tämän “tietokannan” kanssa hankalaa.

Basen tietokantaa voi SQL -kielellä muokata, tehdä hakuja tai tuottaa raportteja.

LibreOfficen kehitystyötä koordinoi riippumaton The Document Foundation -säätiö. LibreOfficen kehittely aloitettiin OpenOfficen versiosta 3.2. LibreOfficen ensimmäinen vakaa versio 3.3.0 julkaistiin 25. tammikuuta 2011. Uusin versio 4.1.3 julkaistiin 1. marraskuuta 2013. The Document -säätiön tavoitteena on julkaista uusi LibreOffice puolen vuoden välein ja aikanaan ajoittaa julkaisu tärkeimpien vapaan koodin projektien maaliskuu/syyskuu aikatauluun.

Kotisivu
http://www.libreoffice.org/features/base/

Lisenssi
GNU LGPLv3

Toimii seuraavilla alustoilla
FreeBSD, Linux, Mac OS X, Solaris, Unix, Windows

Asennus
Linux-jakeluissa tulee jakelun omista pakettivarastoista. Windowsille Base on saatavilla myös VALO-CD:ltä. Muiden käyttöjärjestelmien käyttäjät joutunevat noutamaan asennustiedoston kotisivulta.

VALO-CD
LibreOffice Base löytyy myös VALO-CD-kokoelmasta.

Käyttöohjeet
Keskeneräinen englanninkielinen käsikirja

Suomenkielinen ohje

Youtube video tietokannan luonnista

Kätevä ohjelappu pikanäppäimistä

Suomenkielinen luento Basen käytöstä

 • galleryimage:Velholla saa tehtyätietokannan
 • galleryimage:LibreOffice ja erityisesti Base tarvitsee toimivanJavan
 • galleryimage:Taulut, kyselyt, lomakkeet (tiedon syötöön) jaraportit saa luotuavelholla
 • galleryimage:Yhteys olemassa olevaan tietokantaan luodaan sekinvelholla
 • galleryimage:Linuxissa JDBC MySQL-yhteyksiinetäpalvelimeen
 • galleryimage:Tietokannantiedot
 • galleryimage:Käyttäjä jasalasana
 • galleryimage:Valmis
 • galleryimage:Taulun suunnitteluavelholla
 • galleryimage:Esimerkkitauluja voi käyttää pohjana, valitaan niistähalututkentät
 • galleryimage:Valitut kentät saa haluamaansajärjestykseen
 • galleryimage:Kun taulu on tehty, siihen voi lisätätietueita
 • galleryimage:Raportti luodaan samaan tapaan, siihen saatulostumaan haluamansakentät
 • galleryimage:Raportin luontivalmis
 • galleryimage:Tulostettu raportti. Sen saapaperillekin.

Teksti: Taleman
kuvakaappaukset: Taleman