Jamendo

Jamendo on Creative Commons -lisensoitua musiikkia tarjoava palvelu, josta musiikkia voi ladata laillisesti.

Jamendo on ranskalainen musiikkisivusto, jolle Teostoon, Gramexiin tai vastaaviin järjestöihin kuulumattomat musiikin tekijät ovat laittaneet musiikkiaan kuunneltavaksi ja ladattavaksi. Musiikkia löytyy monessa eri tyylilajissa ja monella kielellä. Tekijät ovat valinneet musiikilleen jonkin Creative Commons -lisensseistä, jolla kertovat, mitä oikeuksia musiikin käyttäjällä on. Lisenssit muodostuvat jostain seuraavan neljän ominaisuuden yhdistelmästä: “Nimi mainittava” (by), “Sama lisenssi” (sa), “Ei kaupalliseen käyttöön” (nc) ja “Ei jälkiperäisiä” (nd). Näistä vain by- ja sa-ominaisuuksia sisältävät lisenssit luokitellaan vapaiksi, sillä niillä lisensoitujen teosten käyttöä ja muokattavuutta ei ole rajoitettu. Sen sijaan nc- ja nd-ominaisuuksia sisältävät lisenssit luokitellaan rajoitteidensa takia epävapaiksi, vaikka ovatkin varsinkin yksityiskäyttäjän kannalta parempia kuin ei lisenssiä lainkaan. Valittu lisenssi näkyy kunkin kappaleen tai albumin sivulla CC-symbolina sekä oikeudet kertovina lyhyinä teksteinä.

Palveluun ladattua musiikkia voi selata kuunneltuimpien kappaleiden listasta taikka etsiä sitä hakutoiminnolla. Hakutoimintoon voi syöttää hakusanoja, joilla musiikkia haetaan tyylilajin, artistin, kappaleen tai albumin nimen taikka artistin samankaltaisuuden mukaan. Hakukriteereitä voi rajata myös valitsemalla hakukentän alta valmiista musiikkityypeistä, soittimista sekä mielialoista. Laajennetulla haulla voi hakea lisäksi esiintyjän maan, kappaleen kielen sekä lisenssin mukaan.

Löytyneitä kappaleita voi kuunnella suoraan sivuston sisäänrakennetulla soittimella tai kappaleet voi vaihtoehtoisesti ladata omalle koneelle mp3-tiedostoina. Sisään kirjautunut käyttäjä voi luoda kappaleista omia nimettyjä soittolistoja tai merkitä niitä suosikeiksi. Jamendo tarjoaa myös valmiita tyylilajin mukaan koostettuja nettiradioita, joita voi kuunnella sivuston soitto-ohjelmalla. Tuki Jamendosta löytyvälle musiikille löytyy myös joistakin musiikkisoittimista. Tällaisia ovat esimerkiksi Amarok ja Clementine. Mobiililaitteille, erityisesti iOS-, Android- ja Blackberry-laitteille, löytyy myös erillisiä soitinsovelluksia, joilla voi kuunnella Jamendon musiikkia.

Käytettäessä musiikkia muuhun kuin pelkkään kuunteluun, on syytä tarkistaa käytetty CC-lisenssi ja että se varmasti soveltuu kyseiseen käyttöön.

Kaupallisille toimijoille Jamendo myy erikseen kaupallisia lisenssejä tarjoamaansa musiikkiin. Tällaisen lisenssin ostamalla voi käyttää esimerkiksi Jamendon radiokanavia kaupan taustamusiikkina. Tämä on erityisen tärkeää niiden kappaleiden kohdalla, joiden CC-lisenssissä on kielletty kaupallinen käyttö, mutta voi olla hyödyllinen myös muita kappaleita käytettäessä. Kaupallisen lisenssin ostamalla ensinnäkin tukee artisteja, joille tilitetään puolet maksuista. Toisaalta kaupallisen lisenssin ostanut saa musiikin luvallisuudesta virallisen todistuksen jonka voi esittää esimerkiksi Teoston tarkastajalle.

Kotisivu
http://jamendo.com

Lisenssi
Creative Commons -lisenssejä

Toimii seuraavilla alustoilla
Kaikki

Mobiilisovellukset
iOS

Android

Blackberry

Linkkejä
CC-musiikkia hotelleissa ja ravintoloissa

Lex Oksanen: Gramex ja CC-musiikki

Creative Commons: Avoimet lisenssit vielä tuntemattomia tekijänoikeusjärjestöissä

 • galleryimage:Jamendonetusivu.
 • galleryimage:Albumin tiedot. Kappaleita voi kuunnella web-sivulleupotetullasoittimella.
 • galleryimage:Albumien ja kappaleiden tiedoissa on mainittuCC-lisenssi, jolla musiikki onjulkaistu.
 • galleryimage:Musiikkia voi ladata suoraan mp3-tiedostona. JamendoPro -ohjelman kautta voi myös hankkia kaupallisen lisenssin musiikinkäyttöön ammatillisessakäytössä.
 • galleryimage:Vapailla CC-lisensseillä julkaistujen teosten lisäksiJamendossa on myös kappaleita, joiden kaupallinen käyttö taimuokkaaminen voi ollakiellettyä.
 • galleryimage:Jamendo tarjoaa muutaman tyylilajin mukaan koostetunradiokanavan.
 • galleryimage:Hakutoiminnolla voi etsiä haluttuun tyylilajiinkuuluvaa, haluttuja instrumentteja käyttävää tai tiettyyn mielialaansopivaamusiikkia.
 • galleryimage:Laajennetulla haulla voi haun rajoittaa myös artistinmaan ja kielen sekä teoksen lisenssinmukaan.
 • galleryimage:Sivustolle kirjautunut käyttäjä voi koostaa omianimettyjä soittolistoja tai merkitä kappaleitasuosikeikseen.
 • galleryimage:Jamendon Android-sovellus on asennettavissa riittävänuusiinAndroid-laitteisiin.
 • galleryimage:Myös Android-sovellus näyttää albumin lisenssitiedotsitäsoitettaessa.
 • galleryimage:Myös radiokanavien kuuntelu onnistuumobiililaitteella.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa