SVG-edit

SVG-edit on html5-pohjainen vektoripiirto-ohjelma, jonka voi upottaa suoraan www-sivulle.

SVG-edit on kokonaan www-selainympäristössä käytettävä SVG-muotoisten kuvien (Scalable Vector Graphics) piirtämiseen käytettävä vektoripiirto-ohjelma. SVG-tiedostomuodon merkitys on nousussa, sillä svg-muotoiset kuvat ovat osa html5-standardia ja kaikkien tärkeimpien www-selainten nykyiset versiot osaavat näyttää SVG-tiedostot suoraan. Ohjelman ulkoasu, asettelu ja toimintalogiikka muistuttavat varsin paljon Inkscape-ohjelmaa. Sen vasemmassa reunassa on työkalupaneeli, josta voi valita käytettävän työkalun, yläreunassa valittuun työkaluun liittyviä toimintoja, alareunassa lähinnä värivalintaan liittyviä toimintoja ja oikeassa reunassa piirtotasojen hallinta.

SVG-edit on luonnollisesti toiminnoiltaan vielä Inkscapea suppeampi, mutta selainsovelluksena SVG-edit on varsin toimiva. Sillä voi piirtää peruskuvioita, kuten ellipsejä, suorakaiteita, janoja, monikulmioita sekä vapaalla kädellä piirrettyjä viivoja. Lisäksi löytyy monipuolinen valikoima erilaisiin kategorioihin luokiteltuja valmiita kuvioita, kuten nuolia, vuokaavion komponentteja, musiikkisymboleita ja elektroniikkakomponentteja. Kuvioiden reunan ja sisuksen värin sekä reunan paksuuden voi valita, kuten SVG-standardiin kuuluu. Kuvioita voi siirrellä, käännellä sekä skaalata ja niiden järjestystä voi muokata. Kuvioita voi myös yhdistellä ryhmiksi, jolloin saadaan aikaiseksi koostettuja kuvioita. Tasoja käyttämällä kuvioita voi järjestellä loogisiksi kokonaisuuksiksi, joita voi järjestää sekä näyttää tai piilottaa, aivan kuin Inkscapessa.

SVG-editissä on tarjolla myös koodinäkymä, jossa ohjelman tuottamaa SVG-merkkauskieleen voi tehdä muokkauksia suoraan kirjoittamalla. Tallentaminen on ohjelmassa toteutettu selaintoteutuksen takia selaimesta ja ohjelman versiosta riippuen joko näyttämällä avaamalla SVG-kuva selaimen uuteen välilehteen, josta sen voi tallentaa tavallisen kuvan tavoin, tai näyttämällä SVG-koodi tekstinä, jonka käyttäjän täytyy kopioida käsin esimerkiksi tekstieditoriin, jolla tiedoston voi tallentaa. Johonkin muuhun sovellusympäristöön upotettuna tiedostojen avaamisen ja tallentamisen voi lisäosaa käyttäen ohjata tapahtumaan palvelimelta ja palvelimelle. Piirretyn kuvan voi muuntaa myös rasterikuvaksi PNG-muotoon export-toiminnolla, joka avaa kuvan uuteen välilehteen tallennettavaksi.

Piirtämisen apuna voi käyttää muun muassa taustalle näkyviin saatavaa ruudukkoa, kuvan näyttämistä “wire-frame”-muodossa sekä kuvaolioiden tasaamista toistensa ja koko kuvan suhteen.

Kotisivu
http://code.google.com/p/svg-edit/

Lisenssi
MIT

Toimii seuraavilla alustoilla
www-selain

 • galleryimage:Ohjelman perusnäkymä, johon piirrettynä kaksiperuskuviota.
 • galleryimage:Kuvaolioita voi valita, siirtää, kiertää jaskaalata.
 • galleryimage:Monikulmionpiirtäminen.
 • galleryimage:Kuvion sivuja voitaivutella.
 • galleryimage:Ohjelmasta löytyy luokiteltu valikoima erilaisiavalmiitakuvioita.
 • galleryimage:Piirtokuvioita voi järjestellätasoille.
 • galleryimage:Aktiivisen tasonvalinta.
 • galleryimage:Kuvaa on mahdollista muokata suoraanSVG-koodina.
 • galleryimage:Valikosta löytyvät uuden kuvan luominen, kuvanavaaminen tai kuvakomponentin tuominen, kuvan tallentaminen ja senvienti PNG-kuvaksi, kuvakirjasto sekä kuvan ja ohjelmanasetukset.
 • galleryimage:Chromium-selaimella ohjelman 2.6-versio antaatallennettaessa SVG-koodin, jonka voi kopioida ja tallentaaesimerkiksitekstieditorilla.
 • ![galleryimage:Taustaruudutus sekä “wire-frame”-tila.](/images/Svg-edit-11.jpg “fig:galleryimage:Taustaruudutus sekä “wire-frame”-tila.")
 • galleryimage:Piirroselementtejä voi koostaa ryhmiksi ja niidenpäällekkäisyyden järjestystä voi muuttaa hiiren oikean näppäimentakaa tulevallakontekstivalikolla.
 • galleryimage:Piirroselementtejä voi tasata toistensa ja kuvansuhteen.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa