Voikko

Voikko on vapaa ohjelmisto suomen kielen oikolukuun, kieliopin tarkistukseen, tavutukseen ja sanojen analysointiin.

Voikon kehitys lähti liikkeelle vuonna 2006, kun OpenOffice.orgin suomenkielisen oikolukusanaston ja suomenkielisiä tekstejä indeksoivan Sukija-ohjelmiston kehittäjät ryhtyivät yhteistyöhön. Voikko tarjoaa ohjelmistojen kehittäjille ja tutkijoille monipuolisen työkalun suomenkielisten tekstien tarkistukseen ja analysointiin.

Useimmat tietokoneen käyttäjät tuntevat Voikon LibreOfficen, OpenOffice.orgin ja Firefox-selaimen oikolukulisäosista. Näiden lisäksi Voikkoa voi käyttää Linux- ja OS X -käyttöjärjestelmissä useimmissa muissakin sovelluksissa.

Voikon tarjoamiin mahdollisuuksiin voi tutustua helposti Webvoikon avulla.

Vaativampia käyttäjiä varten Voikkoon on saatavilla myös erikoissanastoja, jotka laajentavat perussanastoa esimerkiksi matematiikan, fysiikan, kemian, lääketieteen ja tietotekniikan termeillä sekä murteellisilla ja puhekielisillä sanoilla. Ohjelmistokehittäjät voivat hyödyntää Voikkoa muun muassa WWW-sovelluksissa. Heille Voikko tarjoaa vapaasti mukautettavan sanaston ja jopa tuhansien eurojen säästöt lisenssikustannuksissa vastaaviin suljetun lähdekoodin ohjelmistoihin verrattuna.

Voikon ensimmäisen version julkaisusta tuli elokuussa kuluneeksi viisi vuotta, mutta sen kehitys jatkuu edelleen aktiivisena. Työn alla tai suunnitteilla on tuki Chromium-selaimelle, kehittyneempi kieliopin tarkistin, synonyymisanasto sekä tuki pohjoissaamen ja grönlannin kielten oikoluvulle. Myös suomen kieli kehittyy jatkuvasti, joten sanastojen ajantasalla pitämiseksi niistä julkaistaan uudet versiot noin kolmesti vuodessa.

Kotisivu
http://voikko.sourceforge.net/

Lisenssi
GNU GPL

Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, Windows, Mac OS X

Asennus
Linux-jakeluissa jakeluiden omista pakettivarastoista. Windows- ja OS X -käyttäjät voivat ladata sovelluskohtaiset asennuspaketit Voikon kotisivuilta. Ohjelmistokehittäjille hyödyllistä tietoa löytyy Voikon wiki-sivuilta.

Käyttöohjeet
Kielityökalut LibreOfficessa

Voikko – Käyttö sovellusohjelmissa

Voikko – Käyttö Linux-jakeluissa

Usein kysyttyjä kysymyksiä

  • galleryimage:Voikko käytössä LibreOfficewriterissa
  • galleryimage:Webvoikko

Teksti: Harri Pitkänen
kuvakaappaukset: Harri Pitkänen