Yakuake

Yakuake on terminaaliemulaattori, joka on helppo ottaa esille ja piilottaa tarpeen mukaan.

Yakuake on terminaaliemulaattori, joka tulee näkyviin näytön ylälaidasta, kun käyttäjä painaa näppäimistöltä F12-näppäintä, tai jotain muuta valitsemaansa pikanäppäintä. Vastaavasti seuraavalla F12-näppäimen painalluksella Yakuake vetäytyy takaisin ulos ruudulta. Yakuaken ruudulta peittämän osan kokoa voi itse muokata sekä vaaka- että pystysuunnassa. Nimensä Yakuake (Yet Another Kuake) on saanut siitä, että se on jälleen yksi Quake-pelin komentokonsolin toimintaa matkiva terminaaliemulaattori. Yakuake toteuttaa ohjelman käyttöliittymän ja Quakemaisen toiminnan. Varsinaiseen terminaaliemulaattorin toiminnallisuuteen Yakuake käyttää KDE-työpöydän Konsole-ohjelman tarjoamia komponentteja.

Yakuakessa voi samaan ikkunaan avata useita komentorivi-istuntoja eri välilehdille. Välilehdille voi antaa kuvaavat nimet ja niiden järjestystä voi vaihtaa. Välilehdillä voi lisäksi olla yhtä aikaa näkyvissä useampia komentorivejä, sillä niitä voidaan jakaa kahtia vaaka tai pystysuunnassa. Yakuakessa on valmiita pikanäppäimiä uusien välilehtien avaamiseen, välilehtien jakamiseen, välilehtien ja jaettujen ikkunoiden välillä siirtymiseen sekä ikkunan koon muokkaamiseen. Kaikki pikanäppäimet ovat käyttäjän muokattavissa.

Yakuaken ulkoasua voi muokata erilaisilla teemoilla (skineillä), joita voi ladata Yakuaken asetusikkunan kautta.

Koska terminaaliemulaattorin toiminnallisuus tulee suoraan Konsolelta, sen kanssa voi hyödyntää Konsolen profiileja, joilla voi muokata terminaalin ulkoasua, kuten värejä ja kirjasimia.

Toinen vastaava ohjelma, joka ei ole sidoksissa KDE-ympäristöön, on Tilda.

Kotisivu
http://yakuake.kde.org/

Lisenssi
GNU GPL v.2

Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Solaris (alustat, joille saatavissa KDE-työpöytä)

Asennus
Ohjelma on asennettavissa Linux-jakeluiden paketinhallinnan kautta.

  • galleryimage:Yakuake, jonka leveys ja korkeus ovat 90 prosenttianäytön leveydestä ja korkeudesta. Kaksivälilehteä.
  • galleryimage:Välilehti jaettu ensin pystysuunnassa kahteenrinnakkaiseen komentoriviin, joista oikeanpuolimmainen on jaettuuudelleen vaakasuunnassa kahdeksi päällekkäiseksikomentorivinäkymäksi. Yhden komentorivin tekstin kokoa onpienennetty pyöräyttämällä hiiren rullaa ctrl-näppäinpohjassa.
  • galleryimage:Kolme välilehteä on nimetty kuvaavillanimillä.
  • galleryimage:Yakuake tulee esiin animoidusti näytön ylälaidastaF12-näppäintäpainamalla.
  • galleryimage:Yakuaken leveys muutettu 100 prosenttiin ja korkeus50prosenttiin.
  • galleryimage:Yakuaken korkeutta kasvatettu ja leveyttäpienennetty.
  • galleryimage:Yakuaken valikko löytyy sen oikeastaalakulmasta.
  • galleryimage:Konsolen profiileista voi säätää vaikkaterminaaliemulaattorin värejä ja taustanläpinäkyvyyttä.
  • ![galleryimage:Yakuaken asetuksia. “Appearance”-välilehden kautta voi valita teemoja ja ladata niitä lisää.](/images/Yakuake-9.jpg “fig:galleryimage:Yakuaken asetuksia. “Appearance”-välilehden kautta voi valita teemoja ja ladata niitä lisää.")

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa