SQLite

SQLite on kevyt, yhtä tiedostoa käyttävä relaatiotietokantajärjestelmä.

Toisin kuin suurin osa muista tietokantajärjestelmistä, SQLite ei toimi palvelimena, johon otetaan yhteyttä asiakasohjelmalla, vaan tietokantatoiminnallisuus tulee kevyen SQLite-kirjaston kautta suoraan sovellusohjelmaan. SQLite-tietokanta tallennetaan kokonaisuudessaan yhteen tiedostoon, jota sovellus osaa käsitellä SQLite-kirjaston avulla. SQLiten lähdekoodi on julkista omaisuutta (Public Domain) ja se on saatavilla jotakuinkin kaikille mahdollisille alustoille. Samoin se on käytettävissä lähes kaikilla ohjelmointikielillä.

Koska SQLite-kanta tallennetaan yhteen tiedostoon ja koska SQLite-kirjasto on hyvin pieni, on siitä tullut varsin suosittu tapa tallentaa erilaisten sovellusohjelmien sisäisesti käyttämää tietoa. Esimerkiksi suuri osa Android- ja iOS-ohjelmista käyttää SQLite-tiedostoja asetustensa ja käsittelemänsä tiedon tallennukseen. Samoin monet työpöytäohjelmistot, kuten Firefox ja Chromium/Chrome käyttävät SQLite-tiedostoja tietojensa, kuten selaushistorian ja kirjanmerkkien, tallentamiseen.

SQLite tukee suurinta osaa SQL-kielen SQL-92-standardista. Vain muutama ominaisuus standardista on toteuttamatta. SQLite lupaa transaktioidensa olevan atomaarisia, eheitä, eristyneitä ja pysyviä (ACID), eli toisin sanoen tietoa transaktiolla siirrytään aina ehjästä tilasta toiseen kokonaisuudessaan tai ei lainkaan. Tämä tarkoittaa, että SQLite-tiedoston ei pitäisi hajota edes ohjelman tai käyttöjärjestelmän kaatumiseen taikka virtakatkoon. Tietokantatiedostoa voidaan lukea usealla prosessilla yhtä aikaa, mutta kirjoittamista varten koko tiedosto lukitaan.

SQLiten mukana tulee komentorivikäyttöliittymä, jolla SQLite-tiedostoa voidaan ylläpitää ja siihen voidaan tehdä kyselyitä. Lisäksi SQLite-tiedostoja voi luoda, tarkastella ja ylläpitää useilla erilaisilla graafisilla käyttöliittymillä, kuten SQLiteBrowser (DB Browser for SQLite) ja Sqliteman. Myös Calligra_Suiten Kexi-tietokantaohjelma käyttää omana tiedostomuotonaan SQLite-tiedostoja, joihin on lisätty muutama Kexin omaan käyttöön tarkoitettu tietokantataulu.

Kotisivu
https://sqlite.org/

Lisenssi
Public Domain

Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, Windows, Mac OS X, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Solaris, Android, iOS

Asennus
Ladattavissa alustan omasta paketinhallinnasta tai kauppapaikasta taikka ohjelmiston omilta kotisivuilta.

Linkkejä
Luettelo SQLiten ominaisuuksista

Milloin käyttää SQLiteä

FAQ (Usein kysyttyjä kysymyksiä)

  • galleryimage:SQLiten komentorivikäyttöliittymä ja SailfishOS:nviestihistorian sisältävä tietokantatiedosto. Haettunapaikallisliikenteen tekstiviestilippujen tilaukset jaliput.
  • galleryimage:SQLiten komentorivikäyttöliittymän tulostuksenmuotoiluja.
  • galleryimage:Mozilla Firefoxin asetustiedosto, jossa tallennettunamuun muassakirjanmerkit.
  • galleryimage:Sqliteman on yksi graafinen käyttöliittymäSQLite-tiedostojenkäsittelyyn.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa