Freeciv

‘‘‘Freeciv on vuoropohjainen strategiapeli. Pelaaja on heimopäällikkö joka johtaa väkensä vuodesta 4000 eKr. härkävankkurien ajasta avaruusteknologiaan ja maailmanvallaksi. '’’

Pelaaja perustaa kaupunkeja, rakentaa kaupunkeihin viljasiiloja, temppeleitä, kirjastoja jne. Rakentamalla laivoja voi valtakuntaansa laajentaa saarille ja naapurimantereelle. Kehittämällä teknologioita saa käyttöönsä lisää rakentamiskohteita ja parempia laivoja. Pelin voittaa perussäännöillä se, jolla sovittuna pelin loppumisvuonna on eniten pisteitä, tai ainoa jäljelle jäänyt pelaaja tai pelaaja joka ensiksi saa avaruusaluksensa perille Alfa Centaurin aurinkokuntaan. Youtubesta löytyy videoita pelistä selostuksen kera (englanniksi tosin).

Freeciv osaa yksinpelin ja moninpelin. Moninpeliä voi pelata netissä kaikki osallistujat samaan aikaan tietokoneensa äärellä tai pitkänä pelinä, jossa pelataan yksi pelivuoro vuorokaudessa tai muuta sovittua tahtia. Nämä pitkät pelit kestävät puolesta vuodesta vuoteen.

Freeciv on käännetty 32 kielelle, myös suomeksi. Heimoksi voi valita suomalaiset, tai jonkun muun kymmenistä kansakunnista.

Kaupallinen vastine Freeciville on Civilization -pelisarja, erityisesti Civilization II. Toki käyttöliittymää on uudistettu monipuolisemmaksi ja “nykyaikaisemmaksi”. Freecivissä pelin säännöt ovat muokattavissa, saatavilla on grafiikkapaketteja joilla pelin ulkonäköäkin voi muokata, valmiita karttoja pelattavaksi on saatavilla ja muitakin valmiita modauspaketteja on tehty.

Pelistä oli myös HTML5:ttä tukevassa selaimessa pelattava versio Freeciv.net, mutta se lienee nyt lopetettu. Vapaana ohjelmana sen lähdekoodi on kuitenkin yhä saatavilla Github-palvelussa. Youtubesta löytyy esittelyvideo.

Moninpeliin löytyy vastustajia, esimerkiksi freeciv.fi on aloittamassa pitkää peliä syyskuun 5. päivä. Valitsemalla käynnistyksessä “Yhdistä verkkopeliin” ja välilehti Internet-metapalvelin saa luettelon peleistä joihin voi liittyä. Peliä voi pelata myös paikallisverkossa LAN-pelinä, tällöin käynnistetään pelipalvelin ja pelaajat valitsevat välilehdellä Paikallisverkko palvelimen johon liittyvät. Pelaamaan voi opetella tietokonevastustajia vastaan pelaamalla, sitten kun ne tuntuvat liian helpolta saattavat ihmisvastustajat olla tiukempi vastus. Pelissä voi olla ihmispelaajia ja tietokonepelaajia samaan aikaan, suurin pelaajamäärä on 128.

Osallistuessasi moninpeliin varmistu etukäteen voivasi pelata peli loppuun asti. On hyvin epäkohteliasta lopettaa peli kesken, koska se pilaa muiden pelin.

Pelissä voi joutua sotimaan naapurivaltioita vastaan, mutta sotimista voi pyrkiä välttämään. Pelin voi voittaa käymättä yhtään sotaa. Hyvät suhteen naapurivaltioihin auttavat menestymään, toki pitää kilpailla jotta menestyy paremmin kuin naapurit.

Freeciviä kehitetään koko ajan, uusin versio 2.3.0 julkaistiin 8. elokuuta. Ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 1996.

Kotisivu
http://freeciv.wikia.com

Lisenssi
GNU GPL

Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, Windows, Unixit, Mac OS X, OS/2, Cygwin, AmigaOS ym.  1

Asennus
Saatavilla Linux-jakeluissa yleensä jakelun omista pakettivarastoista. Windows ja Mac OS X löytyy pelin kotisivulta. Ubuntulle löytyy Playdebistä. Voi myös kääntää itse, esimerkiksi Debian GNU/Linuxille onnistuu näin helposti kunhan käännin ja tarvittavat kehityskirjastot on asennettu.

Käyttöohjeet
http://freeciv.fi/wiki/Opas Suomenkielisen Freeciv -yhteisön lyhyt opas

http://freeciv.wikia.com/wiki/Game_Manual Kattava käsikirja, saatavilla seitsemällä kielellä (muttei suomeksi).

http://freeciv.wikia.com/wiki/Tutorials Aloitusoppaita peliin, englanninkielisiä

Civilization ja Civilization II pelien ohjekirjat pätevät aika hyvin, jos semmoinen sattuu olemaan käsillä

  • galleryimage:Peli juurialoitettu
  • galleryimage:Pelaajat: suomalaiset on ihminen, muita kansakuntiaohjaa tietokoneentekoäly
  • galleryimage:Tieteenkehityspolkuja
  • galleryimage:Kaupunginrakentelua
  • galleryimage:Kaupungintuotantojono
  • galleryimage:Diplomatiaa, eli neuvottelu toisen kansakunnankanssa
  • galleryimage:Täyteen rakennettusaari

Teksti: Taleman
kuvakaappaukset: Taleman