Walma

Walma on vapaa web-pohjainen yhteiskäyttöinen valkotaulusovellus.

Walma Whiteboard on suomalaisen Opinsys Oy:n tekemä erityisesti opetuskäyttöön suunniteltu sähköinen valkotaulu, jolla opettaja ja opiskelija voivat yhdessä piirtää samalle piirtoalustalle erilaisilla laitteilla. Opettaja voi esimerkiksi käyttää luokan edessä interaktiivista kosketustaulua ja opiskelijat heille jaettuja tablettilaitteita. Walmaa voi toki käyttää myös muussa yhteistä piirtämistä tarvitsevassa käytössä. Walma on alustariippumaton ja toimii moderneilla selaimilla, kuten Mozillan Firefoxilla ja Googlen Chrome-/Chromium-selaimilla. Tablettilaitteissa sovellus toimii ainakin Firefox-selaimella Androidissa ja Safari-selaimella iPadissa.

Walma on käyttöliittymältään hyvin yksinkertainen ja pelkistetty. Varsinaisia työkaluja on kolme: vapaa piirtäminen, suora viiva sekä pyyhekumi. Piirtojäljen värin voi valita kahdestatoista ja työkalun paksuuden viidestä eri vaihtoehdosta. Verkkopalveluna Walman toimintaidea on samantapainen kuin Etherpadin. Uuden piirroksen luominen avaa selaimen uuteen yksilölliseen url-osoitteeseen, jonka jakamalla voi kutsua muita osallistumaan yhteisen piirroksen tekemiseen. Piirrosten osoitteet ovat oletuksena voimassa tunnin, jonka jälkeen osoite vapautetaan käytettäväksi uudelleen. Piirretyn kuvan voi kuitenkin merkitä pysyväksi, jolloin se säilyy käytettävissä pidempäänkin. Piirtoalustalle voi ladata taustakuvan, jonka päälle piirtäminen tapahtuu. Piirrosjälki tulee taustakuvan päälle kuin omalle kalvolleen, eli piirtäminen ja piirrosjäljen pyyhkiminen eivät vaikuta taustakuvaan. Tämä on hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi, jos opetuksessa halutaan jostain kuvasta korostaa asioita piirtämällä sen päälle. Valmis kuva on mahdollista julkaista ladattavaksi ja tallennettavaksi png-muodossa.

Walma on toteutettu asiakaspäässä html5:n canvas- ja websocket-tekniikoilla ja palvelinosuuden toteutus on tehty Node.js:llä ja CoffeeScript-kielellä. Walman lähdekoodi on ladattavissa Github-palvelusta, josta löytyvät myös asennusohjeet.

Walman hyödyllisimpiä ominaisuuksia ovat yksinkertainen käyttöliittymä, helppo jakaminen sekä yhteismuokkaaminen.

Kotisivu
http://walma.opinsys.fi/

Lisenssi
GNU GPLv2+

Toimii seuraavilla alustoilla
Selaimet

Asennus
Walma on palvelimelle asennettava ohjelmisto, jonka asennettava lähdekoodi löytyy Githubista.

Demo
http://walmademo.opinsys.fi

Esimerkkipirros
http://walmademo.opinsys.fi/Ld

 • galleryimage:Walma vastaavattuna.
 • galleryimage:Sama Walma-osoite vasemmalla Firefoxilla ja oikeallaChromium-selaimella avattuna. Piirtotyökalulle on valittavissa viisieri paksuutta ja kaksitoista eriväriä.
 • galleryimage:Piirretyt kuviot välittyvät saman tienpiirtotapahtuman päätyttyä palvelimen kautta kaikille piirtämiseenosallistuville selaimille. Suoran viivan piirtämiseen tarkoitetullatyökalulla ovat käytössä samat valinnat kuinpiirtotyökalulla.
 • galleryimage:Myös pyyhekumityökalun paksuus on valittavissa samoinkuinpiirtotyökaluilla.
 • galleryimage:Pyyhekumikäytössä.
 • galleryimage:Siirtotyökalulla voi siirtää piirtoalustaa, jos se onsuurempi kuin selainikkuna. Asetusvalikosta voi muuttaa piirroksenpysyväksi, tyhjentää sen, laittaa piirtoalustalle taustakuvan taijulkaista piirroksen. Kuvan piirros ei ole vielä pysyvä vaan poistuutunnin epäaktiivisuuden jälkeenautomaattisesti.
 • galleryimage:Pysyväksi merkityt kuvat säilyvät palvelimellakäytettävissäpidempään.
 • galleryimage:Omalta koneelta voi ladata Walmaan taustakuvan, jonkapäälle piirtäminentapahtuu.
 • galleryimage:Piirretyn kuvan voi julkaista ladattavaksipng-muodossa.
 • galleryimage:Walma antaa linkin julkaistuunkuvaan.
 • galleryimage:Julkaistupng-kuva.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa