K3b

K3b on monipuolinen ja selkeä vapaa CD- ja DVD-levyjen poltto-ohjelma.

K3b on Linux- ja muissa Unix-tyyppisissä käyttöjärjestelmissä usein käytettyyn KDE-työpöytäympäristöön suunniteltu CD- ja DVD-levyjen polttoon ja rippaamiseen tarkoitettu ohjelma. Mikään ei tietenkään estä käyttämästä sitä myös muiden työpöytäympäristöjen kanssa. Ohjelmaa voidaan käyttää projektityyppisesti data-, audio- ja videolevyjen luomiseen koneella olevasta materiaalista, levykopion luomiseen levyltä tai levykuvatiedostosta, musiikin tai videoiden kopioimiseen tietokoneelle joko mediatiedostoina tai levykuvana sekä muuhun optisten levyjen käsittelyyn, kuten alustukseen ja uudelleen kirjoitettavien levyjen tyhjentämiseen.

Ohjelman käyttöliittymä on jaettu kahteen osaan. Ikkunan yläosassa on tiedostoselain, josta voi valita levylle kirjoitettavat tiedostot. Ikkunan alaosasta taas valitaan ensin käytettävän projektin tyyppi ja tämän jälkeen siinä näytetään luotavan levyn sisällön projektin tyypin mukaisesti. Projekteja voi olla yhtä aikaa useampia auki eri välilehdissä. Materiaalin lisääminen uuteen datalevy- tai ääni-CD-projektiin tapahtuu helposti raahaamalla tiedostoja ikkunan yläosasta alaosaan. Datalevylle voi lisätä hakemistorakennetta normaalin tiedostohallinnan tavoin. Äänilevylle voidaan kopioida erimuotoisia äänitiedostoja, kuten ogg-, mp3- ja flac-tiedostoja, ja ne muunnetaan polton yhteydessä CD-levyllä käytettävään audiomuotoon.

Levyjen kopiointi tapahtuu käytännössä siten, että ohjelma lukee levyn sisällön kiintolevylle levykuvaksi, joka lukemisen jälkeen kirjoitetaan tyhjälle levylle. Kopioinnin yhteydessä voidaan valita, minne luettava levykuva kirjoitetaan ja poistetaanko se kirjoittamisen jälkeen. On mahdollista myös vain lukea levykuva kiintolevylle kirjoittamatta sitä uudelle levylle. Aiemmin luetun levykuvan tai esimerkiksi Internetistä ladatun Linux-jakelun levykuvan voi kirjoittaa CD- tai DVD-levylle työkaluvalikosta löytyvällä valinnalla “Polta levykuva…"/“Burn Image…”. Tällä samalla toiminnolla saa kirjoitettua DVD-levylle esimerkiksi KMediaFactory-ohjelmalla luotu video-DVD:n ISO-levykuva.

Video-DVD:n voi kasata K3b:n projektina keräämällä kaikki tarvittavat tiedostot oikeanlaiseen hakemistorakenteeseen. Helpompaa DVD-videon tekeminen kuitenkin on luomalla se KMediaFactorilla joko K3b-projektina, jolloin projektitiedoston voi avata suoraan K3b:ssä ja tarvittaessa muokata sitä, tai valmiina ISO-levykuvana, jonka voi K3b:llä polttaa suoraan levylle.

K3b:tä voi käyttää myös CD-levyn sisällön purkamiseen kiintolevylle esimerkiksi ogg- tai mp3-muotoon. K3b osaa etsiä levyn esittäjä- ja kappaletiedot Internetistä CDDB-tietokannasta ja muodostaa tallennettavien tiedostojen nimet näiden tietojen perusteella käyttäjän määrittelemän kaavan mukaisesti.

Kotisivu
http://www.k3b.org/

Lisenssi
GNU GPL

Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, PC-BSD, FreeBSD

Asennus
Linux-jakeluissa K3b löytyy suoraan paketinhallinnasta.

 • galleryimage:Aluksi valitaan luotavan projektin tyyppi, levykuvanpoltto tai sisällön purkulevyltä.
 • ![galleryimage:Yleisimmin käytetyt tehtävät ovat tarjolla etusivulla kuvakkeina ja muut vaihtoehdot “Lisää toimintoja…"-valinnan takana.](/images/K3b-2.png “fig:galleryimage:Yleisimmin käytetyt tehtävät ovat tarjolla etusivulla kuvakkeina ja muut vaihtoehdot “Lisää toimintoja…"-valinnan takana.")
 • galleryimage:Data-projektissa tiedostoja valitaan levyllepoltettavaksi raahaamalla ikkunan yläosan tiedostoselaimesta ikkunanalaosaan.
 • galleryimage:Oletuksena luotavan levyn koko päätellään optisessaasemassa olevasta tyhjästä levystä, mutta koon voi valita myös itsehiiren oikealla nappulalla ikkunan alaosasta koon kohdaltaklikkaamalla.
 • galleryimage:Levyn kopionti ja siihen liittyviävalintoja.
 • galleryimage:Levyä kopioitaessa luotavan levykuvan tallennuspaikanvoi määrätä kopiointi-ikkunan toisellavälilehdellä.
 • galleryimage:Levyn poltto valmiistaISO-levykuvasta.
 • galleryimage:KMediaFactorylla luotu K3b-projekti avattunaK3b:ssä.
 • galleryimage:Open Goldberg Variations projektin mp3-muotoisiakappaleita lisättynäaudio-CD-projektiin.
 • galleryimage:Audio-CD:n poltonasetukset.
 • galleryimage:Audio-CD:n polttokäynnissä.
 • galleryimage:CD-levyn kappaleiden tiedot haettu CDDB:stä javalmiina kappaleiden purkuunkiintolevylle.
 • galleryimage:Kiintolevylle talletettavien kappaleiden nimienmäärittely.
 • galleryimage:Kappaleet valittu tallennettavaksi ogg-muotoonvalittuunhakemistoon.
 • galleryimage:Kappaleiden purku levyltä ja muuntaminen ogg-muotoonkäynnissä.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa