Phile

Phile on kevyt tietokannaton sisällönhallintajärjestelmä www-sivustojen ylläpitoon.

Phile on PicoCMS:n tapaan tekstitiedostoilla, ilman tietokantaa, toimiva websisällönhallintajärjestelmä. Sivut kirjoitetaan Markdown-kielellä ja tallennetaan palvelimelle tiedostoina. Phile onkin PicoCMS:stä haarautettu, eli forkattu, ohjelmisto. Philen kehitys alkoi, kun osa käyttäjistä halusi osallistua PicoCMS:n kehitykseen ja nopeuttaa sen jo pysähtynyttä kehitysprosessia. Phile muistuttaa PicoCMS:ää toimintaperiaatteeltaan, hakemistorakenteeltaan ja lisäosien käytöltään. Philen toteutus on kuitenkin tehty jossain määrin uusiksi ja tekijöiden omien mittausten mukaan se on jonkin verran PicoCMS:ää nopeampi.

PicoCMS:ään verrattuna uutta Philessä on muun muassa käytetty oliopohjainen ohjelmointityyli ja tapahtumia (event) käyttävä toteutus. Lisäksi PicoCMS:ssä sisäänrakennettuina olleet Markdown-kielen parseri ja Twig-sivupohjakoneisto on siirretty oletuksena käytössä oleviksi lisäosiksi. Näiden siirtäminen lisäosiksi mahdollistaa muiden vaihtoehtoisten toteutusten käyttämisen helposti näiden sijasta. Markdownin tilalle voi halutessaan vaihtaa esimerkiksi Tekstile-kielen tai Twig-sivupohjat voi korvata vaikka Smarty-pohjilla.

Erilaisen toteutuksen takia PicoCMS:n lisäosat eivät sovi suoraan Phileen, mutta Phileen löytyy melko kattava kokoelma omia lisäosia, kuten PhileUsers (käyttäjänhallinta), PhileMarkdownEditor (selaimella tapahtuvaan sisällön muokkaukseen), PhileTags (asiasanojen lisäämiseen sivuille), PhilePaginator (artikkelien blogimaiseen sivutukseen), sekä useita muita.

Kotisivu
http://philecms.com/

Lisenssi
MIT

Toimii seuraavilla alustoilla
PHP

Asennus
Ohjelmisto on ladattavissa ohjelman kotisivuilta tai GitHub-palvelusta ja sen voi asentaa www-palvelimelle, jolla voi käyttää PHP-kieltä (Versio 5.4 tai uudempi). Philen voi asentaa joko lataamalla sen zip-pakettina tai käyttämällä composer-ohjelmistoa.

  • galleryimage:Philenkotisivu
  • galleryimage:Philen ensimmäinenlataus
  • galleryimage:Asennetun Philen oletusetusivu opastaa senkäyttöön.
  • galleryimage:PhileMarkdownEditor on yksinkertainenweb-käyttöliittymä sivujen muokkaamiseen ja uusienluomiseen.
  • galleryimage:Viikon VALO -sivusto Philellä toteutettuna.Mukana mm. RSS-, tags- jahaku-lisäosat.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa