Open Camera

Open Camera on avoimen lähdekoodin kamerasovellus Android-puhelimille ja -tableteille.

Open Camera on kamerasovellus, joka sisältää monia edistyneitä toimintoja, joita ei löydy monista muista kamerasovelluksista. Jotkin ohjelman ominaisuudet saattavat toimia vain laitteilla, jotka tukevat kyseistä toiminnallisuutta. Ohjelma vaatii toimiakseen Androidin, jonka versio on vähintään 4.0, mutta se toimii hyvin myös Jolla-puhelimen SailfishOS-käyttöjärjestelmän kanssa. Ohjelmalla voi ottaa sekä still- että videokuvaa. Myös laitteen mahdollista etukameraa voi käyttää “selfieiden” ottamiseen.

Ohjelmaa voi käyttää automaattiasetuksilla taikka monipuolisista säädöistä voi valita kyseiseen tilanteeseen sopivat. Salaman voi kytkeä toimimaan automaattisesti, pakotetusti pois päältä, pakotetusti päälle taikka “soihtu”-tilaan, jossa laitteen led-salama palaa jatkuvasti. Kuvan tarkennustavaksi voi valita automaattisen, jolloin kuva tarkentuu näytöltä sormella valittuun kohtaan, äärettömän, makrotilan taikka jatkuvan tilan, jossa laite säätää tarkennusta jatkuvasti. Kosketusnäytöltä voi helposti säätää liukusäätimellä valotusasetuksia tai zoomia (rajausta). Zoomia voi säätää kosketusnäytöltä myös kahdella sormella nipistämällä.

Lisäasetuksista löytyy automaattisten kuvausasetusten lisäksi valmiita asetuksia erilaisiin tilanteisiin, kuten urheiluun, yökuvaukseen, teatteriin, rannalle, auringonlaskuun, ilotulitukseen tai kynttilänvaloon. Myös asetukset valkotasapainon ja väriefektien, kuten mustavalkoasetuksen tai seepiavärin, valitsemiseen löytyvät. Samoin asetuksista löytyy kuvan automaattinen vakaaminen (“Auto-stabilise”), joka käyttää laitteen omia sensoreita asennon tunnistamiseen, ja joka suoristaa vinossa otetut kuvat. Kasvontunnistus helpottaa kuvaamista tunnistamalla kasvot ja tarkentamalla automaattisesti niihin. Ohjelmassa on käytettävissä myös ajastin ja kuvien ottaminen useamman kuvien sarjoina. Kuvaan voi halutessaan myös tallentaa sijaintitiedot laitteen GPS-toiminnon avulla.

Ohjelman käyttöliittymää voi jonkin verran muokata valitsemalla, mitä tietoja ja toiminnallisuuksia näytöllä näytetään.

Kotisivu
http://opencamera.sourceforge.net/

F-Droidissa

Google Playssa

Lisenssi
GNU GPLv3+

Toimii seuraavilla alustoilla
Android, SailfishOS

Asennus
Ohjelma on asennettavissa F-Droid-palvelusta tai Google Playsta. Nokia X -puhelinten käyttäjät voivat ladata ohjelman Nokia Storesta.

 • galleryimage:Open Camera automaattiasetuksilla, automaattisensalamankanssa.
 • galleryimage:Tarkennusasetukset asetettunamakrotilaan.
 • galleryimage:Auto-stabilise-valinta mittaa laitteen asennonpuhelimen tai tabletin omilla antureilla ja oikaisee otetun kuvanvaakasuoraanautomaattisesti.
 • galleryimage:Kasvontunnistus tarkentaa kuvan automaattisestikasvoihin.
 • galleryimage:Laitteen äänenvoimakkuusnappuloita voi käyttäälaukaisijana, zoomina tai valotuksensäätämiseen.
 • galleryimage:Ohjelmasta löytyy lukuisia valmiita kuvausasetuksiaautomaattisen tilanlisäksi.
 • ![galleryimage:Väriefekteistä löytyy muun muassa “sketch”-asetus.](/images/Opencamera-7.jpg “fig:galleryimage:Väriefekteistä löytyy muun muassa “sketch”-asetus.")
 • ![galleryimage:Väriefekteistä löytyy muun muassa “seepia”-asetus.](/images/Opencamera-8.jpg “fig:galleryimage:Väriefekteistä löytyy muun muassa “seepia”-asetus.")
 • galleryimage:Auto-stabilise oikaisee automaattisesti vaakasuoraanvinossa otetutkuvat.
 • galleryimage:Auto-stabilisella oikaistukuva.
 • galleryimage:Makrotilassa otettukuva.
 • galleryimage:Makrotilassa otettukuva.
 • galleryimage:Seepiakuva
 • galleryimage:Sketch-kuva

Teksti: oma nimimerkki
kuvakaappaukset: kuvien tekijän nimimerkki