OpenArena

OpenArena on vapaa ensimmäisen persoonan ammuskelupeli .

OpenArena on yhteisön tuottama GPL-lisensoitua idTech3:a pelimoottorina käyttävä Quake 3 Areenaa vastaava peli. Netissä pelaaminen on mahdollista ja pelimuotoja on useita, perusammuskelua, lipunryöstöä ynnä muita. Peliä ei suositella alle 17-vuotiaille, toteaa webbi-sivu.

OpenArena on varsin samanlainen kuin Quake III Arena, se on tehty samalla pelimoottorilla, mutta kentät, grafiikat ja äänet on tehty uusiksi vapaalla lisenssillä. Esimerkiksi aseet ovat vaikutuksiltaan suunnilleen samanlaisia kuin Quake III:ssa, mutta eri näköisiä. Pelaamisen kannalta eroa ei paljoa ole, samat pikanäppäimet saa määritettyä samoihin toimintoihin. Suurin ero tulee erilaisista kentistä, ne pitää uudestaan opetella, jos pitää muistaa mistä nurkasta löytyy tavoiteltu poweruppi. Tiedosto:OpenArena-kuvituskuva.jpg Kenttiä on noin sata, joista osa tosin on muunnelmia eikä kunnolla erilaisia kenttiä. Mukana olevat kentät löytää Linuxissa komennolla

 for i in /usr/lib/openarena/baseoa/*.pk3 ; 
 do unzip -t $i | grep maps | grep \.bsp ; 
 done

Komennon voi kirjoittaa kolmelle riville kuten yllä, tai yhdelle riville yhteen pötköön, kumpikin tapa toimii.

Yksinpelinä OpenArenan voi pelata läpi voittamalla kenttiä. Kun on voittanut neljä ensimmäistä kenttää, saa pelattavakseen neljä kenttää lisää, ja ne voitettuaan samaan tapaan. Jo pelattuja kenttiä voi pelata uudestaan. Ne löytyvät pelin valikosta.

Nettipeli on kattavasti toteutettu. Asennuksessa tulee mukana myös pelipalvelin. Yksi pelaajista voi käynnistää OpenArenansa palvelimeksi ja hän sekä muut liittyvät sen pyörittämään peliin. Internetistä löytyy pelipalvelimia joihin voi liittyä. Pitää vaan katsoa, että palvelimella on sama versio OpenArenasta kuin itsellä. Moninpeliin liitytään pelin Multiplayer-valikosta, samasta paikasta voi myös käynnistää pelipalvelimen.

Saatavilla on myös erillinen palvelinversio. Debian GNU/Linuxissa se on paketissa nimeltä openarena-server. Asentamalla tämä palvelinversio erilliseen koneeseen ei kenenkään pelaajan tarvitse ajaa omalla koneellaan OpenArenan asiakasohjelman lisäksi myös pelipalvelinta.

OpenArenan mukana tulee MissionPack. Se on modi ja vastaa Quake III:n Team Arena -julkaisua. Suuri osa MissionPackin ominaisuuksista on siirtynyt OpenArenan perusversion vakio-ominaisuudeksi.

Peli on varsin nopeatempoinen. Tarvitaan nopeat refleksit ja vikkelät sormet, mutta tietokonepelaajia vastaan ei mikään estä käynnistämästä kenttää devmap-komennolla, jolloin voi komennolla timescale hidastaa pelin. Esimerkiksi timescale 0.33 jälkeen peli toimii kolmasosanopeudella. Tällöin voi myös antaa itselleen haluamiaan power uppeja, esimerkiksi give speed tai give quad damage. Tietokonepelaajat eli botit ovat varsin kelvollisia. Botteja vastaan pelaamalla voi harjoitella tai pelata pelkästään botteja vastaan jos ei pidä nettipeleistä. Botit osaavat muitakin pelimuotoja kuin vapaan ammuskelun, ainakin lipunryöstö sujuu pelkkiä botteja sisältävällä joukkueella. Botteja voi käyttää myös, jos ihmispelaajia ei ole tarpeeksi. Loput joukkueen paikat voi täyttää boteilla. Webbisivun mukaan uusin OpenArena on täysin yhteensopiva Quake III:n bottitiedostojen kanssa.

Bottien osaamista voi säätää. Botti lisätään peliin komennolla addbot, jolle annetaan parametrina botin nimi ja taitotaso kokonaislukuna yhden ja viiden väliltä. Esimerkiksi addbot neko 5 lisää hyvin taitavan Neko-mallia käyttävän botin. Botin nimenä pitää käyttää peliin määriteltyä bottia.

Projekti OpenArena käynnistettiin elokuun 19. 2005. Edellisenä päivänä julkaistiin id Tech 3 lähdekoodi lisenssinä GPL. Uusin versio 0.8.8 julkaistiin helmikuun 20. 2012 1. Kehitys jatkuu, uusia kenttiä tulee yhteisöltä ja pelin kehittäjät lupaavat uutta versiotakin, joka julkaistaan kun se on valmis.

Kotisivu
http://openarena.ws/

Lisenssi
GNU GPL

Toimii seuraavilla alustoilla
Android, Linux, Mac, Windows

Asennus
Linux-jakeluissa tulee jakelun omista pakettivarastoista. Mac- ja Windows-käyttäjät joutunevat noutamaan asennustiedoston kotisivulta. Android-versio löytyy ilmaisena Google Playstä.

Käyttöohjeet
Pelille on Wikiassa englanninkielinen käsikirja.