Torcs

TORCS on kilpa-autosimulaattori jota käytetään autoilupelinä, tekoälyn ohjaamana autoilupelinä ja tutkimusalustana. TORCS on pelinäkin ihan hyvä, enemmän realistinen kuin kaahauspeli.

The Open Racing Car Simulator (TORCS) sisältää yli 50 erilaista autoa ( kuplavolkkarista Formula 1 autoon). Ratoja on yli 20 ja tietokonevastustajia 50 erilaista. Ohjaus toimii näppäimistöllä, mutta myös ohjaussauva ja rattiohjain toimivat. Hiirelläkin voi ohjata, mutta minun mielestäni hiiri oli aivan mahdoton ohjaamisessa. Rattiohjain parantanee kierrosaikoja sekunnilla tai kahdella näppäimistöllä ohjaamiseen verrattuna.

Omia kuljettajia voi ohjelmoida, TORCS nimittää niitä roboteiksi. Laatimaansa robottia voi kilpailuttaa muita robotteja vastaan Torcs Racing Boardissa. Uusia autoja voi suunnitella autoeditorilla.

Ohjelman kehitys aloitettiin vuonna 1997 nimella Racing Car Simulator. Linux Journal kehuu vuoden 2007 lokakuun 18. päivän numerossaan TORCSia parhaaksi vapaakoodin autoilupeliksi. Uusin versio 1.3.1 on julkaistu joulukuussa 2008. Grafiikat ovat aika hienot. Hiekka pöllyää kun ajaa ulos radalta, taustapeili toimii, jarruvalot syttyvät jne.. Rataan jää jarrutusjäljet näyttämään mitä ajolinjoja muut autot käyttävät. Äänetkin ovat ihan hyvät.

Valitettavasti verkkopeli puuttuu, TORCS ei siis kelpaa pelaamiseen kavereita vastaan. Kaksi pelaajaa voi pelata samalla näppäimistöllä jaetulla ruudulla, ruudun ylälaita on eka pelaaja, alalaita toinen. Tämä ei ole lainkaan niin hienoa kuin olisi pelata porukalla kukin oman tietokoneensa ääressä.

Kilpailu tietokoneen ohjaamia autoja vastaan sitävastoin onnistuu, pelaajat ja autot voi itse valita. Vaikeusastetta voi säätää pelin valikosta, lisäksi voi valita itselleen paremman tai huonomman auton kuin muille. Kunhan oppii pysymään radalla, voittonsa voi kestopäällystetyillä radoilla varmistaa ottamalla itselleen Formula 1 auton ja muille kilpailijoille jotain muuta. F1 on kiihtyvyydeltään, nopeudeltaan, jarrutusteholtaan ja rataan liimautumisessa ylivoimainen.

Kotisivu
http://torcs.sourceforge.net/

Lisenssi
GNU GPL

Toimii seuraavilla alustoilla
FreeBSD, Linux, MacOS X, Windows

Asennus
Linux-jakeluissa tulee jakelun omista pakettivarastoista. MacOS X ja Windows-käyttäjät joutunevat noutamaan asennustiedoston kotisivulta. Peli vaatii OpenGL 1.3:a tukevan näytönohjaimen.

Käyttöohjeet
Kotisivuilla on dokumentaatio-osasto, jossa englanninkielistä ohjeistusta (ja myös italiankielinen käsikirja).

  • galleryimage:Taustapeilitoimi
  • galleryimage:Radoilla onkorkeuseroja
  • galleryimage:Pitää opetella miten radan mutkatajetaan
  • galleryimage:Ohjaamonäkymän lisäksi muitakinon
  • galleryimage:Vaikea pärjätäkuvakaappaillessa
  • galleryimage:Kisantulostaulu
  • galleryimage:Radan voivalita
  • galleryimage:Tietokonepelaajat voi valita useastarobotista

Teksti: Taleman
kuvakaappaukset: Taleman