Geary

Geary on käyttöliittymältään hyvin yksinkertainen ja selkeä sähköpostiohjelma, joka esittää viestit keskusteluina.

Geary on erittäin selkeäksi ja helppokäyttöiseksi tarkoitettu sähköpostiohjelma. Sen tarkoituksena on hoitaa jokapäiväinen sähköpostin lähettäminen ja vastaanottaminen ilman ylimääräisiä säätöjä ja asetuksia. Viestit esitetään ohjelmassa selkeästi keskusteluina, jolloin ei tarvitse pomppia viestistä toiseen vaan samaan asiayhteyteen liittyvät viestit ovat yhtä aikaa esillä. Ominaisuuksiltaan se ei ole läheskään yhtä monipuolinen kuin esimerkiksi Mozilla Thunderbird, josta löytyy toiminto lähes joka tarpeeseen. Päin vastoin Gearyn asetukset on sähköpostitilien tietojen lisäksi rajoitettu noin kouralliseen rastiruutuja, joilla saa esimerkiksi kytkettyä lähetysikkunan oikoluvun päälle tai pois. Kun pääasia ei ole itse ohjelman käyttö vaan sähköpostiviestien lähettäminen ja vastaanottaminen, Geary on erinomainen valinta. Gearyn kehitys on vielä alussaan ja siitä puuttuu esimerkiksi hakutoiminto, jota tekijät kuitenkin lupailevat tulevaisuudessa.

Ohjelman käyttö alkaa sähköpostitilien tietojen syöttämisellä. Gmail- ja Yahoo!-sähköpostien palvelimien asetukset ohjelmassa on valmiina ja niiden käyttöön tarvitsee vain syöttää sähköpostiosoite ja salasana. Muiden sähköpostipalveluiden kanssa pitää lisäksi kertoa Gearylle saapuvan ja lähtevän postin palvelimien tiedot. Tilejä voi Gearyyn syöttää useita.

Gearyn käyttöliittymä koostuu kolmesta palstasta, joista vasemmanpuolimmaisessa ovat näkyvissä sähköpostitilit ja niiden kansiorakenne. Ylimpänä ovat kaikkien tilien saapuvien postien kansiot ja niiden alla tilien muu kansiorakenne. Keskimmäisessä palstassa ovat luettelona valitun kansion viestikeskustelut, joista näytetään osallistujien nimet, viestien otsikko ja pieni pätkä viimeisintä viestiä. Oikeassa palstassa näytetään keskimmäisestä valitun keskustelun kaikki viestit vanhimmasta uusimpaan. Jo luetut viestit ovat oletuksena supistetussa muodossa, jolloin niistä näkyy vain lähettäjä ja hiukan viestin alkua. Lukemattomat viestit ovat aiemmista viesteistä lainattuja osuuksia lukuun ottamatta kokonaan näkyvissä. Lainauksetkin saa näkyviin hiirellä klikkaamalla. Jos keskustelussa on paljon jo luettuja viestejä, ne supistetaan yhteen vielä pienempään tilaan, ja niistä näytetään niiden määrä.

Geary näyttää siististi sekä pelkkää tekstiä olevat viestit että muotoiltua html-tekstiä sisältävät viestit. Jos viestissä on linkkejä esimerkiksi palvelimella sijaitseviin kuviin, Geary kysyy lupaa niiden näyttämiseen. Sähköpostin lähettäminen niin ikään onnistuu sekä muotoiltuna että muotoilemattomana ja näiden tilojen välillä voi vaihtaa hiiren oikean nappulan takaa tulevasta valikosta. Liitetiedostojen lähettäminen luonnollisestikin onnistuu myös ja saapuneiden viestien liitetiedostot näytetään viestin lopussa esikatselukuvina. Viestien tulostus paperille onnistuu ainakin toistaiseksi vain viesti kerrallaan eikä esimerkiksi kokonainen viestiketju yhdellä kertaa.

Kotisivu
http://www.yorba.org/projects/geary/

Lisenssi
GNU GPL

Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Solaris

Asennus
Ohjelman lähdekoodit löytyvät sen kotisivuilta. Ohjelmaa kannattaa etsiä ensimmäiseksi oman Linux-jakelun omasta paketinhallinnasta. Ainakin uusimmasta Ubuntusta Geary löytyy.

  • galleryimage:Gearyn käyttö alkaa sähköpostitilin tietojensyötöllä. Gmail- ja Yahoo!-tilien käyttöön muut asetukset ovatvalmiina ja vain nimi, sähköpostiosoite ja salasanatarvitaan.
  • galleryimage:Muille sähköpostipalveluille pitää syöttää saapuvanja lähtevän postin palvelimien tiedot. Sähköpostitilejä voiohjelmaan syöttääuseita.
  • galleryimage:Gearyn perusnäkymä koostuu kolmesta palstasta.Vasemmanpuolimmaisena ovat sähköpostitilit ja niiden kansiorakenne,keskellä valitun sähköpostikansion viestiketjujen luettelo jaoikealla valitun ketjun viestit. Oletuksena luetuista viesteistänäkyy vain supistettu muoto ja viestien lainaukset onpiilotettuina.
  • galleryimage:Viestiketjun vanhat jo luetut viestit saalaajennettua näkyviin klikkaamalla. Samoin viestien sisällä olevataiempien viestienlainaukset.
  • ![galleryimage:Viestin lähetysikkuna “rich text”-tilassa. Vastaanottajakenttä osaa ehdottaa sähköpostiosoitteita aiemmista viesteistä.](/images/Geary-5.png “fig:galleryimage:Viestin lähetysikkuna “rich text”-tilassa. Vastaanottajakenttä osaa ehdottaa sähköpostiosoitteita aiemmista viesteistä.")
  • ![galleryimage:Hiiren oikean nappulan takaa tulevasta valikosta lähetysikkunan saa vaihdettua “plain text”-tilaan. Liitteitä voi lisätä.](/images/Geary-6.png “fig:galleryimage:Hiiren oikean nappulan takaa tulevasta valikosta lähetysikkunan saa vaihdettua “plain text”-tilaan. Liitteitä voi lisätä.")
  • galleryimage:Viestien liitteet näkyvät viestin lopussaesikatselukuvakkeena.
  • galleryimage:Viestin tulostuksenesikatselu.
  • galleryimage:Jos viestiketjussa on paljon luettuja viestejä, nesupistetaan kaikki yhteen ja käyttäjälle näytetään viestienkokonaismäärä. Supistetut viestit saa näkymään erillisinäklikkaamalla.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa