Internet Archive Book Images

Internet Archive Book Images on laaja kokoelma vanhoista kirjoista skannattuja public domain -kuvia.

Internet Archive] on amerikkalainen voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii arkistoimaan kirjaston tavoin Internetin sisältöä tutkijoille ja tuleville polville. Järjestön tunnetuimpia palveluita on WayBack Machine, jolla voi etsiä ja selata Internet-sivustojen vanhoja arkistoituja sisältöjä. Internet-sivustojen lisäksi järjestö arkistoi myös painettua aineistoa digitaaliseen muotoon skannaamalla tekijänoikeuksista vapaita kirjoja sähköiseen muotoon. Kirjoja on yli viideltä vuosisadalta. Internet Archive Book Images on järjestön Flickr-palveluun koostama kokoelma näistä sähköiseen muotoon saatetuista kirjoista löydettyjä kuvia. Yli kahdesta miljoonasta skannatusta kirjasta kuvia on saatu noin 14 miljoonaa, joista noin 2,6 miljoonaa on jo saatettu julkiseen jakeluun.

Koska skannatuille kirjoille on digitoinnin yhteydessä tehty myöskin tekstintunnistus, on kunkin kuvan mukaan voitu liittää metatiedoksi 500 sanaa, jotka esiintyvät kirjassa kuvan edellä ja sen jälkeen. Näin kullekin kuvalle on saatu konteksti, jonka perusteella niitä voidaan hakea. Flickr-palvelun hakutoiminnossa voi sanahaun rajoittaa kyseisen tilin jakamiin kuviin, jolloin on helppoa etsiä vaikka kissoihin liittyviä kuvia. Kontekstitekstin laajuudesta johtuen hakuihin saattaa tulla jonkin verran myös ylimääräisiä osumia. Esimerkiksi kissahaun yhteydessä löytyi myös joukko muiden eläimien kuvia. Samoin tästä syystä kuvien kuvatekstit eivät useinkaan kerro suoraan, mitä kuva sisältää vaan tiedon joutuu etsimään itse asiayhteydestä. Jokaisen kuvan Flickr-sivu sisältää lisäksi tiedot kyseisestä kirjasta sekä linkin sen sähköiseen versioon Internet Archivessa.

Koska kuvat on skannattu kirjoista, jotka ovat public domainia joko ikänsä tai lähteensä vuoksi, ovat kuvat vapaasti käytettävissä. Niiden käyttöehdoiksi on Flickrssä merkitty “No known copyright restrictions”.

Kotisivu
https://www.flickr.com/people/internetarchivebookimages/ (Tilin etusivu)

https://www.flickr.com/photos/internetarchivebookimages/ (Kuvavirta)

Lisenssi
Public Domain

Toimii seuraavilla alustoilla
Kaikki

Muuta tietoa
Internet Archiven blogi-kirjoitus

BBC:n uutinen aiheesta

http://blog.flickr.net/en/2014/08/29/welcome-the-internet-archive-to-the-commons/ Internet Archiven esittäytyminen Flickrssä]

Muita vastaavia Viikon VALOja
Ylen arkistokuvat

Mechanical Curator collection

Flickr: Creative Commons

Wikimedia Commons

  • galleryimage:Kokoelmankuvavirta.
  • galleryimage:Lisää kissakuviaInternetiin.
  • galleryimage:Maailmankartta
  • ![galleryimage:Hakutuloksia hakusanalla “Turku”](/images/Internet_archive_book_images-3.jpg “fig:galleryimage:Hakutuloksia hakusanalla “Turku”")
  • galleryimage:Näkymä Aurajoelta ja Turuntuomiokirkko.
  • galleryimage:Lintuja
  • galleryimage:Rooma

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa
Kuvat: Internet Archive