ImageMagick

ImageMagick on kokoelma komentoriviltä käytettäviä ohjelmia kuvien käsittelemiseen.

ImageMagick on komentoriviltä toimiva kuvankäsittelyn monitoimityökalu. Kokoelmaan kuuluvilla ohjelmilla hoituu helposti moni kuvankäsittelyn perustoiminto tallennusmuodon ja kuvan koon muuttamisesta peilauksiin, kiertoihin, kuvatekstityksiin ja erilaisiin efekteihin. Koska ohjelmat toimivat komentoriviltä käsin, on niiden kanssa helppoa automatisoida suurtenkin tiedostomäärien käsittely sekä muokkausoperaatioiden ketjuttaminen. Lisäksi ohjelmistopaketin toiminnallisuudet ovat käytettävissä myös kirjastona suoraan eri ohjelmointikielistä käsin.

ImageMagick osaa lukea ja kirjoittaa yli sataa tiedostomuotoa. Esimerkiksi tiedoston muuttaminen JPG-muodosta PNG-muotoon tapahtuu helposti convert-komennolla:

convert alkuperainen.jpg uusi_kuva.png

Komentoriviltä käyttämisen etuna on esimerkiksi mahdollisuus tehdä muunnoksia suurissa erissä. Esimerkiksi, jos tehtävänä on muuntaa JPG-muotoiset kuvatiedostot kuva-0000.jpgkuva-9999.jpg PNG-muotoisiksi esikatselukuviksi, tämä muunnos tapahtuu helposti Bash-komentotulkin for-silmukalla:

for i in `seq -w 0 9999`; do convert kuva-$i.jpg -geometry 150x150 kuva-$i.png; done

Tässä -geometry 150x150 -valitsimella kerrotaan, että kuvan koko muutetaan mittasuhteet säilyttäen sellaiseksi, että se mahtuu 150x150 kokoisen neliön sisään.

ImageMagickin convert-komennolla hoituu pelkän tiedostomuodon muuttamisen lisäksi suuri joukko muitakin operaatioita, kuten koon muuttaminen (resize), kuvan peilaaminen (flip ja flop), kiertäminen (rotate) ja negatiiviseksi muuttaminen (negate). Täydellinen luettelo toiminnoista löytyy convert-komennon ohjesivulta sekä sen man-sivuilta.

ImageMagick sisältää suuren määrän toimintoja ja kaikkien niiden opetteluun voi vierähtää useampikin tovi. Toisaalta jo muutamien tärkeimpien toimintojen, kuten koon muokkaus ja peilaukset, opettelu voi käytännössä helpottaa rutiininomaisten kuvankäsittelytehtävien tekemisessä varsinkin, jos käsiteltäviä kuvia on suuria määriä.

ImageMagick-pakettiin kuuluvat seuraavat ohjelmat:

convert
Muuntaa tiedostomuotojen välillä ja tekee muunnoksia, kuten koon muunto (resize), sumennus (blur), rajaus (crop), piirtäminen kuvan päälle (draw on), peilaukset pysty- ja vaaka-akselin suhteen (flip ja flop).

identify
Kertoo yhden tai useamman kuvatiedoston ominaisuuksia, kuten tiedostomuodon, kuvan pikselikoon, väriavaruuden.

mogrify
Tekee vastaavia muunnoksia kuin convert, mutta korvaa alkuperäisen tiedoston sen sijaan, että kirjoittaisi tuotoksen uuteen.

composite
Asettelee yhden kuvan toisen päälle.

montage
Yhdistelee useampia kuvia yhdeksi kollaasiksi ja lisää haluttaessa kuvalle reunoja tai kehyksiä ja tekstityksiä.

compare
Vertailee kahta kuvaa ja tuottaa niiden eroista uuden kuvan. Tulostaa myös matemaattista tietoa kuvien eroista.

stream
Tallettaa kuvan pikselien komponenttien tietoa suoraan raakana datavirtana tiedostoon.

display
Näyttää kuvan X-ikkunointia käyttävissä järjestelmissä.

animate
Animoi joukon kuvia X-ikkunointijärjestelmässä.

import
Komentoriviltä toimiva kuvakaappausohjelma, jolla voi ottaa kuvakaappauksia yksittäisistä ikkunoista, koko ruudusta tai rajatusta suorakaiteesta.

conjure
Suorittaa ImageMagickin omalla Magick Scripting Language (MSL) -kielellä kirjoitettuja skriptejä.

Ohjelman omilta sivuilta voi lukea lisää ohjeita ohjelmistopaketin käytöstä. Ohjelman käyttöön voi tutustua myös Anthony Thyssenin kirjoittaman tutorialin avulla.

Kotisivu
http://www.imagemagick.org/

Lisenssi
Apache 2.0

Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, Windows, Mac OS X, iOS, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Solaris

Asennus
Ohjelmakokonaisuuden voi asentaa joko sen kotisivuilta ladattavista paketeista tai Linux-jakelun omasta paketinhallinnasta.

Ohjeita
tutorialin (Anthony Thyssen)

Kuvat
https://www.flickr.com/photos/trishhamme/4973966926 (Trish Hamme, CC BY)

https://www.flickr.com/photos/flikr/846993294 (flikr, CC BY)

https://www.flickr.com/photos/joshme17/1235327221 (Josh, CC BY)

https://www.flickr.com/photos/kwc909/6131811835 (kwc90, CC BY)

  • galleryimage:Tutkitaan JPG-kuvien tiedot identify-ohjelmalla,tehdään niistä PNG-muotoiset esikatselukuvakkeet, katsotaan uusientiedostojen tiedot ja näytetään nedisplay-ohjelmalla.
  • galleryimage:Tehdään samasta kissakuvasta neljä 500x333 -kokoistakuvaa, joita peilataan eri suuntiin. Koostetaan näistä neljästäkuvastakollaasi.
  • galleryimage:Käännetään koostettu kuva vielänegatiiviseksi.
  • galleryimage:Tehdään koostekuva, jossa on kunkin edellä tehdynkuvan pienoiskuva tiedostonimellänimikoituina.
  • galleryimage:Display-ohjelmasta löytyvät ImageMagickin toiminnotmyös graafisen valikonkautta.

Teksti: Pesasa
kuvakaappaukset: Pesasa