KDE Connect

KDE Connect on ohjelmisto tietokoneiden ja mobiililaitteiden väliseen viestintään.

KDE Connect on ohjelma, joka mahdollistaa tietokoneen ja mobiililaitteiden yhteistoiminnan samassa lähiverkossa. Kun tietokoneeseen ja Android-laitteeseen on asennettu niiden omat versiot KDE Connectista, ne näkevät toisensa ollessaan samassa (langattomassa) lähiverkossa. Kun laitteet on paritettu, niiden välillä voidaan siirtää helposti tiedostoja ja käyttää mobiililaitetta tietokoneen etäohjaamiseen. Ohjelma on nimensä mukaisesti suunniteltu KDE:n Plasma-työpöydälle, mutta se toimii myös muiden Linux-työpöytien kanssa.

Tietokoneessa käynnissä olevan KDE Connectin kanssa voidaan yhdistää, eli parittaa, useita mobiililaitteita ja niille kullekin voidaan määritellä käytössä olevat toiminnallisuudet. Toiminnallisuudet ovat lisäosia, joita oletuksina on asennettuna ainakin seuraavat:

 • mobiililaitteen akun varauksen seuranta,
 • leikepöydän jako,
 • tietokoneen näytönsäästäjän käynnistyksen esto mobiililaitteen ollessa kytkettynä,
 • multimediaohjelmistojen etähallinta,
 • puhelimen ilmoitusten synkronointi tietokoneen ilmoituksiksi,
 • musiikin (tai järjestelmä-äänten) vaiennus puhelun tullessa,
 • ping,
 • tiedostoselaus (SFTP:tä käyttäen),
 • puhelinintegraatio (saapuvien puheluiden ja tekstiviestien ilmoittaminen tietokoneella) ja
 • kosketushiiritoiminnallisuus.

Tiedostojen siirtäminen yhdistetyn mobiililaitteen ja tietokoneen välillä hoituu helposti Dolphin-tiedostohallintaohjelmalla (tai millä tahansa KDE-ohjelmalla) sivupalkkiin automaattisesti ilmestyvän pikalinkin kautta. Erityisesti KDE:n Plasma-työpöytää käyttäville tiedonsiirtoyhteyden käyttö on KDE-integraationsa vuoksi hyvinkin helppoa. Teknisesti yhteys on käytännössä toteutettu SFTP-yhteytenä avaintunnistuksella ja fuse.sshfs-mounttauksella, joten sitä on tarvittaessa mahdollista käyttää myös komentoriviltä käsin.

Tiedostoja voi siirtää Android-laitteesta tietokoneelle myös Androidin “Jaa”-toiminnolla, johon KDE Connect lisää oman kuvakkeensa uudeksi vaihtoehdoksi. Tällöin tiedosto lähetetään valitulle tietokoneelle ennalta määrättyyn kansioon, joka oletuksena on kotihakemiston Downloads (tai Lataukset) -kansio. Tämä toiminto tosin ei jostain syystä toiminut kokeiltaessa vaan tuotti jostain syystä korruptoituneita tiedostoja. Android-laitteiden jakotoiminnallisuutta voidaan käyttää myös selainosoitteiden jakamiseen mobiililaitteelta tietokoneelle. Tällöin jaettu osoite avataan tietokoneella oletusselaimeen.

Jos asetuksista on valittu leikepöydän synkronointi päälle, ohjelmisto synkronoi leikepöydän sisällön automaattisesti tietokoneen ja mobiililaitteen välillä. Tietokoneella leikepöydälle kopioitu teksti on siis liitettävissä mobiililaitteella ja päin vastoin.

Tietokoneella KDE Connect on esillä työpöydän paneelin järjestelmäalueella omana kuvakkeenaan ja antaa käyttäjälle ilmoituksia työpöydän oman ilmoitusjärjestelmän kautta. Ilmoituksia tulee esimerkiksi saapuneista tiedostoista sekä saapuvista puheluista ja tekstiviesteistä. Järjestelmäalueella oleva kuvake tarjoaa myös näkymän tarkkailla yhdistettyjen mobiililaitteiden akkujen varaustilaa. Ohjelman voi asettaa esimerkiksi vaientamaan tietokoneella soivan musiikin tai järjestelmä-äänet puhelun tullessa puhelimeen.

Mobiilisovellusta voi käyttää tietokoneen etäohjaamiseen kahdella tapaa. Mediakaukosäädintoiminnolla voi ohjata tietokoneella käynnissäolevaa mediasoitinta, kuten Amarokia tai VLC-mediasoitinta. Kauko-ohjaimessa on mahdollisuus valita ohjattava ohjelma useammasta käynnissä olevasta. Toinen vaihtoehto etäkäyttöön on mobiililaitteen käyttö langattomana hiirenä, jolloin laitteen kosketusnäyttö toimii tietokoneen laattahiiren tavoin. Tässä tilassa myös mobiililaitteen virtuaalinäppäimistö on käytettävissä, joten sitä voidaan käyttää myös näppäimistönä.

Kotisivu
https://community.kde.org/KDEConnect

Lisenssi
GNU GPL

Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, Android, Blackberry, SailfishOS

Asennus
Ohjelma saattaa löytyä suoraan Linux-jakelun omasta pakettivarastosta. Joillekin Ubuntun versioille suositellaan uudemman version asentamista PPA-lähteestä. Android-sovellus on ladattavissa Goolgen Play-kaupasta tai F-Droidilla.

 • galleryimage:KDE Connectin asetukset tietokoneelle KDE:njärjestelmäasetuksissa. Kaksi verkossa näkyvää laitetta ja niidenasetukset.
 • galleryimage:Paritetut mobiililaitteet näkyvätDolphin-tiedostoselaimessa ja tiedostoja voidaan kopioidatietokoneen ja mobiililaitteenvälillä.
 • galleryimage:Työpöydän viestialueella näytetään viestejälaitteiden kommunikaatiosta. Tässä tabletilta on saapunut lähetettykuvatiedosto.
 • galleryimage:Työpöydän tehtäväalueella näkyvä sovelma näyttääyhdistetyt mobiililaitteet, niiden akkujen varaustilan sekäpikakuvakkeentiedostoselaukseen.
 • galleryimage:Puhelimeen saapuvat puheluista ja tekstiviesteistätulee ilmoitus tietokoneennäytölle.
 • galleryimage:Android-sovellusten Jaa-valikkoon tulee KDE Connect-vaihtoehto, jolla tiedostoja ja selainlinkkejä voi jakaa toisillelaitteille.
 • galleryimage:Jakotoiminnossa valitaan, mille laitteelle tiedostojaetaan.
 • galleryimage:Tietokoneen etäkäyttö on mahdollistamobiililaitteella hiiri- ja näppäimistötoiminnoilla sekämultimediakauko-ohjaimella.
 • galleryimage:KDE Connect voi toimia tietokoneen hiiren ohjaimenalaattahiiren tapaan sekävirtuaalinäppäimistönä.
 • galleryimage:KDE Connect -sovellus Androidissa toimii tietokoneenmediasoitintenkauko-ohjaimena.
 • galleryimage:Useammasta tietokoneella käynnissä olevastasoitto-ohjelmasta voi valita, mitä halutaanohjata.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa