Gwenview

Gwenview on monipuolinen ja kätevä kuvankatseluohjelma.

Gwenview on kuvankatseluohjelma, jota käytetään oletuksena KDE-työpöydän yhteydessä. Gwenview osaa näyttää lukuisissa eri tallennusmuodoissa olevia kuvia. Se osaa myös tehdä yksinkertaisia muokkaustoimintoja, kuten kuvien kierrot, peilaukset, rajaukset ja skaalaukset sekä punasilmäisyyden poistot. Lisäksi siihen on saatavilla monia lisäosia (plugin), joilla sen toiminnallisuutta voi laajentaa. Gwenviewiä voi käyttää joko yksittäisten kuvien satunnaiseen katseluun taikka tiedostojärjestelmäpohjaisen kuva-arkiston ylläpitoon.

Gwenviewin ensimmäisenä näkymänä kotinäkymä, jossa ovat valittavissa viimeisimmäksi selatut hakemistot ja osoitteet sekä KDE:n muistissa olevat kirjanmerkityt paikat. Muita näkymiä ovat selaustila ja kuvanäkymä, jotka voivat olla myös kokoruututilassa. Selausnäkymässä voidaan selata tiedostojärjestelmää kansiorakenteen mukaan, jolloin Gwenview näyttää tunnistamansa kuvatiedostot esikatselukuvina. Tiedostoja voi raahata selausnäkymään ja siitä pois muihin ohjelmiin. Se toimii muiltakin osin kuin erityisesti kuvien esittämiseen erikoistunut tiedostoselain. Kuvaa napauttamalla siirrytään kuvatilaan, jolloin Gwenview näyttää yksittäisen kuvan. Kuvaa voidaan zoomata lähemmäs ja kauemmas ctrl-näppäimen ja hiiren rullan yhdistelmällä sekä vaihtaa ikkunaan sovitetun ja täysikokoisen koon välillä rullaa napsauttamalla. Kaksoisnapautuksella voidaan puolestaan siirtyä kokoruututilaan, jota voi käyttää esimerkiksi kuvaesitysten pitämiseen.

Kuten muissakin KDE-ohjelmissa tiedostojen käsittely ei rajoitu pelkästään paikallisessa tiedostojärjestelmässä oleviin kuviin ja kansioihin vaan Gwenviewillä on mahdollista selata kuvia myös verkon yli esimerkiksi Samba-yhteyden (SMB) tai ssh-yhteyden kautta (SFTP). Samoin kuvia voi tarkastella vaikka kamerasta tai puhelimesta PTP- tai MTP-yhteyksien kautta (Picture Transfer Protocol, Media Transfer Protocol).

Selaus- ja kuvanäkymien vasemman reunan sivupalkissa on kolme välilehteä, joissa ovat saatavilla hakemistopuu, kuvan tiedot sekä muutamia yleisimpiä operaatioita, kuten kierrot ja skaalaukset. Monimutkaisempia operaatioita kuville voi suorittaa joko käyttämällä erikseen asennettavia lisäosia tai avaamalla kuva sitä hiiren oikealla napilla klikkaamalla esiin tulevan valikon kautta jollain varsinaisella kuvankäsittelyohjelmalla, kuten GIMP, Pinta tai Krita. Lisäosina Gwenviewiin on saatavissa useita toiminnallisuuksia. Niillä voi esimerkiksi muokata kuvia tai niiden metatietoja taikka rakentaa kuvista kollaaseja, kalentereita tai panoraamanäkymiä. Lisäosina on myös tuonti- ja vientitoimintoja (import, export), joilla kuvia voidaan hakea tai lähettää esimerkiksi sosiaalisen median palveluihin tai sähköpostina. Lisäksi lisäosissa on myös joukko työkaluja, joilla voi tehdä tiettyjä samanlaisia toimintoja, kuten koon muuttaminen tai värien ja efektien soveltaminen, suurelle joukolle kuvia sarjatyönä.

Kotisivu
http://gwenview.sourceforge.net/

Lisenssi
GNU GPL v.2

Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD

Asennus
Ohjelma on asennettavissa jakelun omista pakettilähteistä.

 • galleryimage:Ohjelman kotinäkymä, jossa näkyvät viimeisimmäksikäytetyt kansiot jakirjanmerkit.
 • galleryimage:Selausnäkymä, joka näyttää kansiossa olevat kuvatesikatselukuvina. Esikatselukuvien koko on skaalattavissa ikkunanoikeastaalakulmasta.
 • galleryimage:Kuvanmetatiedot.
 • galleryimage:Kuvien selaamista smb-yhteydenkautta.
 • galleryimage:Kuvanäkymä.
 • galleryimage:Kuvanäkymäkokoruututilassa.
 • galleryimage:Selausnäkymäkokoruututilassa.
 • galleryimage:Hiiren oikealla napilla tulee esiin normaali KDE:ntiedostohallinnan valikko, jota kautta kuvan voi avata jossaintoisessaohjelmassa.
 • galleryimage:Kalenterinluontilisäosa tekee valituista kuvistakalenterin.
 • galleryimage:Photo Layout Editor, jolla voi valituista kuvistakoostaa kollaasin esimerkiksi tulostamistavarten.
 • galleryimage:Share-valikossa näkyvät ohjelmaan asennetutvientilisäosat.
 • galleryimage:Valittujen kuvien vienti sähköpostilla antaa valitakäytetyn sähköpostiohjelman sekä pienentää kuvien kokoatarvittaessa.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa